Notering

Vad är din passion?

Detta är Pernilla Näsfors bidrag till SSWC-boken, den bok som Mattias Boström från Piratförlaget lät trycka upp inför Sweden Social Web Camp 2010.

  • Vad är det du drömmer om när du en varm sommardag ligger på en strand och lyssnar på vågorna?
  • Vad är det för ämne eller fråga du kan sitta och diskutera till långt in på småtimmarna?
  • Vad är det som får din blick att stanna upp när du skummar igenom ditt Twitterflöde?
  • Om du inte behövde bry dig om tid, pengar eller andra yttre förutsättningar, vad skulle du då välja att göra som skulle få dig att känna dig riktigt levande?
  • Om du skulle skriva en text till en bok som kommer att läsas av ett stort gäng intressanta människor, vad skulle den då handla om?

Den sista frågan gissar jag att nästan alla som fått höra om uppropet om texter till en SSWC-bok ställt sig. Några av de andra frågorna tror och hoppas jag att alla människor ställer sig med jämna mellanrum. Av egen erfarenhet vet jag dock att det kan vara svårt att få ro att stanna upp och reflektera när livet rullar på i sina vanliga hjulspår.

Följ din inre kompass i livets vägskäl

Ofta blir frågorna tydliga först när man står inför ett vägskäl i livet. Vad ska jag välja för utbildning? Var vill jag söka jobb? Ska jag säga upp mig och starta eget? För att kunna svara på frågorna och välja väg på sin livsresa behöver man stanna till en stund och jämföra karta och kompass med verkligheten. Hur ser förutsättningarna och min omgivning ut just nu? Ser den här vägen ut att leda mot det mål jag vill nå? Vad säger magkänslan, min inre kompass? Känner jag glädje, inspiration och kreativitet, eller är vägen mest förknippad med ”borden” och ”måsten”?  När man tar sig tid att stanna upp och kanske skriva ner svaren på de här frågorna så går det ofta att se ett mönster. Ett mönster som säger något om vem du är och vem du skulle vilja vara.

Från duktig flicka till självständig entreprenör

Jag själv har under drygt ett år levt särskilt intensivt med sådana här frågor. Det hela började, som för så många andra som funderat över livets stora frågor, med en sorts livskris. Våren 2006 gjorde jag mitt exjobb i Kenya för min civilingenjörsutbildning. Några händelser under den tiden ledde senare till en kris och en djup bearbetning, som fick mig att reflektera på djupet över mitt liv och vem jag är, på ett sätt som jag nog aldrig skulle gjort om inte de jobbiga händelserna hade inträffat.

Ett av målen med min bearbetning har varit att försöka gå från att vara en anpassningsbar duktig flicka till att bli en självständig kvinna som vet vad jag vill, och som kan sätta gränser för mig själv och andra. Jag har gett mig ut på en lång resa, och även om jag säkert aldrig kommer att nå ända fram, så har jag längs vägen blivit mer medveten om mina styrkor och svagheter och vad jag har i ryggsäcken som har påverkat min färdväg. Nu drygt ett år senare har jag hunnit fylla 30, startat eget och fått mina första gråa hårstrån, så kanske var detta min 30-årskris…

Väx genom att trotsa rädslan och skapa dina egna katastrofer

Just nu läser jag en bok av terapeuten Tommy Hellsten som heter ”Ju mindre du gör desto mer får du gjort – om livets paradoxer” Där skriver han bl.a. om det välkända faktum att människor som drabbas av kriser eller katastrofer tvingas omvärdera vad som är värdefullt i livet och därför till och med kan känna tacksamhet inför det som hänt i efterhand. Man behöver dock inte vänta på att en katastrof ska drabba en, utan vi kan framkalla våra egna små katastrofer som kan väcka oss till liv genom att söka oss till det som framkallar vår rädsla. Tommy skriver: ”Om man aldrig vågar göra något som skrämmer, om man alltid väljer det som är invant och tryggt, då kommer man aldrig att tvingas testa sina egna gränser, och då kommer man aldrig att växa.”

Sök dig till dina passioner så löser sig resten

Även om man växer av att ständigt utmana sig själv, så tror jag ändå att det är viktigt att man börjar med att ”gräva där man står” och satsa på de saker man verkligen kan och brinner för. Det senaste året har jag kommit på ett 10-tal olika affärsidéer, men tillslut valde jag att satsa på att fortsätta med IT, webb och språkteknologi som jag är utbildad inom, men att försöka hitta konsultuppdrag inom områden som jag verkligen brinner för, som t.ex. fattigdomsbekämpning och miljöfrågor. Utmaningen för mig låg istället i att våga släppa taget om en fast anställning på ett sökmotorsföretag för att bli konsult i en egen firma på heltid. Även om det känns lite skrämmande så litar jag ändå på att jag kommer kunna få tillräckligt med uppdrag för att kunna försörja mig nu när jag följer mitt hjärta.

Det finns ett Bibelord som säger ”Sök först hans rike så ska ni få allt det andra”. Tommy Hellsten tolkar i sin bok det ordet såhär:

Sök först det som finns i ert inre, det som väcker er glöd, det ni förundras över och inte behärskar. Sök kärleken, skapa enhet, var sårbara och sannfärdiga, avslöja er och undvik inte närheten, även om den smärtar. Var därför små, hjälplösa och vilsegångna, tro på att något bär er när allt verkar hopplöst. Ge aldrig upp hoppet, kämpa för det ni innerst inne tror på, också när allt verkar omöjligt.

Finn meningen med livet i dina passioner

Tommy menar att allt detta ovan kan innefattas i sökandet efter Guds rike. Jag tycker även att det kan stämma in på sökandet efter mina passioner eller min livsuppgift. Jag skulle till och med kunna sträcka mig så långt som att man kan finna livets mening i det sökandet. Jag tror att det är själva livet som är meningen med livet och att vi är skapade till unika individer med olika gåvor och passioner. De gåvorna kan vi använda till hjälp för andra samtidigt som andra kan hjälpa oss med sådant vi inte kan eller hinner med. När vi dessutom möter andra som delar vår passion för något så kan en oerhörd inspiration och kreativitet utlösas. Genom att dela våra erfarenheter, kunskaper och kontaktnät så blir summan större än delarna. Jag tror verkligen på passionens kraft och därför brukar jag säga att jag har en passion för passioner.

Ta en stund i enskildhet och sök svaren i ditt inre

Som avslutning skulle jag vilja uppmana dig som läser detta att ta en stund för dig själv och reflektera över de frågor som jag inledde med. Ta en promenad eller sätt dig på en sten och försök söka svaren i ditt inre. Vad säger magkänslan? Är du på rätt väg eller är det dags att svänga av åt ett annat håll? Vågar du trotsa din rädsla och följa ditt hjärtas passion? Vad är det värsta som skulle kunna hända? Förmodligen inte något livsfarligt, men kanske något livsviktigt…